top of page

גמילה מבקבוק

הורים רבים מפחדים להפסיק את ההזנה מבקבוקים. אני שומעת על ילדים בגילאי שנה וחצי שנתיים וחצי ואפילו שלוש שעדין מקבלים ארוחה לילית מבקבוק, או שארוחת הבוקר של הפעוטות היא בקבוק שמכיל מזון תינוקות. הדבר נובע מכך שהורים חוששים לבריאותם של ילדיהם וחושבים כי באבקות המזון יש רכיבים טובים ומזינים.

 אך האם הדבר נכון? ואיך עושים את המעבר למזון מוצק נכון?

הגיל האידאלי לגמילה מבקבוק נע מגיל שנה ועד גיל שנה ושלושה חודשים לכל המאוחר. דין דומה חל גם על הגמילה מהנקה.

מדוע דווקא בגיל הזה?

כי בגילאים אלו פיו של הפעוט מכיל כבר את מרבית שיניו והוא יכול להתחיל לאכול מזון מוצק. מדובר בתהליך הדרגתי שמתחיל מגיל חצי שנה עם בקיעת השן הראשונה ועד הגיל שציינתי. באופן הדרגתי מתחילים להעשיר את תזונתו של הפעוט במזון במרקם מוצק. הפעוט מתנסה במרקמים נוספים של מזון, בהתחלה מדובר בכמויות אוכל קטנת מאוד שאין בהם כדי לגרום לתחושת שובע. אך עם הזמן הכמות גודלת, כך שאין צורך להשלים את הארוחה עם בקבוק. באופן זה כמות ההזנה בבקבוק יורדת וכמויות האוכל המוצק עולות, עד למצב שאפשר לוותר על התזונה בבקבוק.

​למה חשוב לאכול אוכל מוצק?

ילד זקוק להתנסות באכילת מוצק משום שזה חלק מתהליך התפתחות טבעית. ההתנסות באוכל מוצק דורשת לעיסה, פעולת לשון, בליעה וויסות של כמויות הרוק. כל הפעולות האלו חיוניות להתפתחות שרירי הפה לצורך אכילה והתפתחות הדיבור.

מה לגבי הערך התזונתי של תחליפי החלב? ובכן, צר לי לאכזב. אבל תחליפי החלב נועדו להזין תינוקות רכים שאינם מקבלים את מזונם ממקורות אחרים. אבל כאשר התינוק גדל ומתפתח מקורות המזון שלו מתעשרים והוא מקבל את אבות המזון, המינרלים והוויטמינים החיוניים להתפתחותו התקינה באופן ישיר מהמזון עצמו. אז תזונת מבקבוק לאחר גיל זה אינה תורמת לתזונתו. הדעה שהמזון חיוני להתפתחות הפעוט נובעת ממניעים שיווקיים של חברות מסוימות שרוצות להאריך את משך השימוש במוצר שלהן ובכך להגדיל את רווחיהן.אושרית, לגבי המשפט האחרון הצבוע בירוק זה משפט שאני הוספתי. לשיקולך אם להוסיף אותו, לדעתי הוא נכון כי החברות רוצות שההורים ישארו תלויים במוצר שלהם גם אם הוא  כברלא נדרש.

הפעוט מקבל ויטמינים ומינרלים חיוניים מפירות וירקות טריים וכן, האכלה מכפית תורמת לתינוק להתגבר על רפלקס ההקאה שגורם לו לדחוף החוצה מה שנכנס לפיו ולפתח את תנועת הלשון החשובה גם לדיבור.לטעמי זו פסקה שחוזרת על עצמה אני הייתי מציעה למחק אותה.

כיצד עושים זאת נכון?

כאמור גמילה הוא תהליך למידה של פעולה חדשה. לכן חשוב לעשות את התהליך באופן הדרגתי עד גיל חצי שנה התינוק יונק מהשד או מהבקבוק.

בגיל 5 חודשים ניתן להתחיל לחשוף את הפעוט למאכלים מוצקים בהדרגה.

נתחיל בארוחת הצהרים בירקות מבושלים מאודים-מרוסקים (בטטה, גזר, קישוא), פירות טריים או מאודים מרוסקים (תפוח, אגס).אפשרו לתינוקכם לטעום מזונות חדשים באווירה טובה וכאשר הוא ערני ורגוע. אם הוא עצבני, עייף או רעב מדי – דחו את ההתנסות למועד מאוחר יותר.

מומלץ להתחיל להשתמש בכפית כבר בשלב זה, כדי להרגיל את התינוק ולהקנות לו את המיומנות הנדרשת לאכילה מכפית. 

חשפו אותו למאכל אחד בכל פעם, וחזרו על אותו מאכל במשך 3-4 ימים לפני שאתם חושפים אותו למאכל נוסף. כך תוכלו לוודא שהוא מגיב בצורה טובה לאוכל החדש, שאין רגישות למאכל מסוים ותאפשרו למערכת העיכול שלו זמן הסתגלות. לאחר שחשפתם למספר ירקות בנפרד, ניתן להכין מרק טחון.

הימנעו ממתן מזון מתובל או מתוספת מלח למרק. המלח פוגע בגדילה ואינו מתאים לתינוקות רכים.

בגיל חצי שנה עד 8 חודשים ניתן להחליף את הבקבוק של שעת הצהרים במנת מרק. הכמות המומלצת לארוחה של מזון מוצק היא של כחצי כוס מרק טחון. כמו כן, ניתן להתחיל ולהוסיף בהדרגה למרק הטחון גם עוף, בשר, אורז או קטניות.

בגיל 8 חודשים ניתן להוסיף לתינוק טעימה בארוחת ערב. אפשר להתחיל בכף טחינה, ביצה מבושלת, גבינה לבנה או מעדן חלב בכמות מעטה. תהליך ההסתגלות למזון החדש אורך כחודשיים ולאחר מכן ניתן יהיה להפסיק את הבקבוק של הערב.

בגיל 10 חודשים הפעוט אוכל ארוחת צהרים וערב הכוללת מוצקים ומקבל בקבוק בבוקר. בדרך כלל קשה יותר לוותר על בקבוק בבוקר. העניין נובע מכך שהפעוט קם רעב בבוקר, בהנחה שהוא אינו קם בלילה לארוחה לילית. כדי שההתנסות תהיה יעילה  אני מציעה לאפשר לפעוט לקבל מנת בקבוק קטנה יותר כדי שהוא ירגיע את תחושת הרעב. כעבור שעה להזמין אותו לארוחת בוקר של "גדולים" שכוללת טעימת גבינה,טחינה וירק. בהמשך הארוכה השנייה תהפוך לארוחה היחידה ויהיה ניתן לוותר על הבקבוק.

מגיל שנה הפעוט מסוגל לאכול אוכל מוצק עם כל המשפחה. חשוב לשתף אותו בארוחה המשפחתית.

שיהיה בתאבון!

ה

bottom of page